Sjiwwe voor Sobibor
In 2023 is het tachtig jaar geleden dat de negentien treinen vanuit kamp Westerbork naar Sobibor vertrokken. Bij aankomst werden de 34.313 gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen bijna allemaal vrijwel direct vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.
Van 23 maart tot 6 juli maken en spelen jonge theatermakers de voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor.
Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie. Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. De zeven voorstellingen hebben elk een uniek karakter en worden uitgevoerd op de datum van een transport. Één van die data is 4 mei 1943. De voorstelling Sjiwwe voor Sobibor zal voorafgaand en tijdens de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork te zien zijn voor publiek.
De voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor is vijf keer bij Kamp Westerbork te zien, één keer in Kamp Vught (4 juni a.s.) en één keer in het Vondelpark in Amsterdam. De voorstellingen worden gespeeld voor jongeren die in schoolverband Kamp Westerbork bezoeken, maar zijn ook toegankelijk voor bezoekers van het museum en de historische plek.
Sjiwwe voor Sobibor is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor. Sjiwwe voor Sobibor – Jongerentheater over de Sobibor transporten is tot stand gekomen met steun van Provincie Drenthe, VSB Fonds, Stichting Sobibor, Stichting Blauwvalk, Stichting Levi Lassen en bijzondere begunstigers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.