Raymond van de Wouw (1964-2021) had ‘een gedrevenheid die anderen amper konden bijhouden’
‘Hij had een gedrevenheid die andere mensen amper konden bijhouden”. Het is een van de kwalificaties die Raymond van de Wouw worden toegedicht door Frank van Dijk, secretaris van de stichting 18 September, waar erevoorzitter Van de Wouw zeventien jaar actief was. Hij overleed 24 april, 57 jaar oud. Hij was als notaris en partner verbonden aan het Eindhovense bureau Marks Wachters notarissen.
Van de Wouw begon in 2003 als secretaris van de stichting die jaarlijks de herdenking van de bevrijding in 1944 organiseert. Van 2012 tot 2019 hanteerde hij de voorzittershamer. ‘Onder zijn leiding is er stevig aan de weg getimmerd om ons allen, maar met name de jongeren, te laten inzien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is’, zegt Van Dijk. ‘Hij bouwde een netwerk op in binnen- en buitenland en bezocht herdenkingen en plechtigheden in Bayeux, Kamp Vught, Margraten, Wageningen, Auschwitz en tal van andere plaatsen. Het contact met Bayeux ontwikkelde zich zo tot een hechte vriendschapsband.’
In 2014 was hij een van de oprichters van de Gravenstichting Brabant, die de verhalen achter oorlogsgraven optekent en opnieuw tot leven brengt. Hij betrok daar middelbare scholen bij, wat ertoe leidde dat het onderzoek naar die graven nu deel uitmaakt van het curriculum van het Stedelijk College. Ook staat hij te boek als geestelijk vader van de struikelstenen-app, waarin alle ruim tienduizend in Nederland en België geplaatste struikelstenen zijn opgenomen.
‘Mensen uit zijn omgeving roemen zijn vermogen om instanties en personen bij elkaar te brengen en te winnen voor een gezamenlijk doel’, aldus Van Dijk. ,’Dat deed hij met een gedrevenheid die andere mensen soms amper kunnen bijhouden. Het is ons een raadsel hoe hij erin slaagde al dat vrijwilligerswerk te combineren met een drukke en veeleisende fulltimebaan.’ Raymond van de Wouw laat een vrouw en zoon achter.
Uit het Eindhovens Dagblad van 28-04-21
Door Geert van Elten